Άρθρο της Analysis B.C. στον Αγγελιοφόρο - Analysis Business Consulting | Επιδοτήσεις - Digital Marketing


Άρθρο της Analysis B.C. στον Αγγελιοφόρο

Άρθρο της Analysis B.C. στον Αγγελιοφόρο - 4.8 out of 5 based on 5 votes

aggelioforosΟ συνιδρυτής της Analysis Business Consulting, Στεργίου Χρήστος, αρθογράφησε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής για: Τα σημεία κλειδιά του νέου προγράμματος για την Ενίσχυση Μικρόμεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Προκηρύχθηκε επίσημα το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων ύψους 456 εκ. ευρώ για την Ενίσχυση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών και υλοποιείται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι υποβολές προτάσεων θα πραγματοποιηθούν από 25/2/2013 έως και 25/4/2013.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την υποβολή προτάσεων και στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζονται κάποια σημεία που αξίζουν προσοχής από την φάση του πρώτου ελέγχου μέχρι και την τελική εκταμίευση της χρηματοδότησης.

Αρχικός έλεγχος

Δεν παίζει ρόλο η έναρξη : Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν πρόταση όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το πότε πραγματοποιήσανε την έναρξη δραστηριότητας τους.

Επιλεξιμότητα Επιχείρησης:Πριν προβείτε στον σχεδιασμό της επένδυσης θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσο η επιχείρηση σας έχει την δυνατότητα να υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με την υγεία, τον αγροτικό τομέα, την εστίαση ή το λιανικό εμπόριο δεν είναι επιλέξιμες.

Κύκλος Εργασιών: Δεν απαιτείται να έχετε άνοδο στον κύκλο εργασιών σας για να υποβάλλεται πρόταση. Ακόμη και ζημίες να υπάρχουν στην επιχείρηση σας έχετε δικαίωμα να υποβάλλετε πρόταση προς χρηματοδότηση.

Σχεδιασμός Επένδυσης

Ιδία Συμμετοχή: Σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα επιχορηγήσεων ήταν απαραίτητο δικαιολογητικό η τεκμηρίωση της δυνατότητας κάλυψης ενός ποσοστού, κατ ελάχιστο 25% του συνόλου της επένδυσης, με ιδίους πόρους (συνήθως με τραπεζικό έγγραφο περί ρευστών διαθεσίμων της επιχείρησης). Πλέον ΔΕΝ απαιτείται καμία τέτοιου είδους βεβαίωση.

Απόκτηση Μεταφορικού Μέσου: Χρηματοδοτείται και η αγορά καινούριου μεταφορικού μέσου. Η μόνη απαίτηση είναι να υπάρχει άδεια επαγγελματικής χρήσης (να μην είναι δηλαδή επιβατικό).

Όρια προϋπολογισμού: Τα όρια του προϋπολογισμού ποικίλουν ανάλογα με τον θεματικό τομέα της επιχείρησης. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 20.000 € έως 300.000 € για τον τομέα του Τουρισμού, από 30.000 € έως 300.000 € για τον τομέα της Μεταποίησης και από 20.000 € έως 100.000 € για τους τομείς του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Mεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα επιμέρους όρια σε κάθε κατηγορία δαπάνης καθώς αποτελεί συνηθισμένο λόγο περικοπής δαπανών.

Αξιολόγηση Σχεδίων/Βαθμολογία

Η κάθε πρόταση αξιολογείται από μια επιτροπή και βαθμολογείται με βάση τα οριζόμενα στον οδηγό. Προσπαθήστε να καλύψετε εξαρχής τα περισσότερα κριτήρια ώστε να δώσετε στην πρόταση σας την μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Ενδεικτικά σημεία που μπορείτε να αξιοποιήσετε είναι τα ακόλουθα :

Εύρος βαθμολογίας: Δεν βαθμολογείται μόνο η εταιρία ή οι ιδιοκτήτες της. Βαθμούς μπορείτε να συγκεντρώσετε και από την προϋπηρεσία διευθυντικών στελεχών ή από σεμινάρια που πραγματοποίησε το προσωπικό. Ελέγξτε το σύνολο των παραμέτρων.

Βάρος στις Εξαγωγές: Παρουσιάστε στον φάκελο οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει την ύπαρξη εξαγωγικής δραστηριότητας. Τιμολόγια, συμβόλαια συνεργασίας για πώληση των προϊόντων σας εκτός Ελλάδος κτλ θα βοηθήσουν το σχέδιο σας.

Καινοτομία και Προστασία του Περιβάλλοντος: Δύο κατηγορίες που αν καλύπτετε τους όρους μπορούν να εκτοξεύσουν την βαθμολογίας σας. Προσπαθήστε να τεκμηριώσετε την πρόταση σας με τρόπο τέτοιο ώστε να ξεχωρίζετε από τον μέσο όρο και να αφήνει ένα σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Υλοποίηση Σχεδίου

Περίοδος Αξιολόγησης: Η πίεση της ΕΕ για εκταμίευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ έχει επιφέρει μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας και ο στόχος είναι εντός του καλοκαιριού να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του προγράμματος.

Εκταμιεύσεις: Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα είτε για εκταμίευση του συνόλου της επιδότησης με την μορφή της προκαταβολής είτε με τρείς δόσεις κατά την διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.

Προσωπικό: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το προσωπικό σας. Ούτε περί αύξησης ούτε καν για διατήρηση του υφιστάμενου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι γεγονός ότι διαθέτει μεγάλη ευελιξία και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του ενώ μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για τις επενδύσεις μιας εταιρίας τα επόμενα δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων κρίνεται αναγκαίος ο σχεδιασμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου με την συμβουλευτική υποστήριξη ενός ειδικού, που θα βελτιώσει την βαθμολογία του σχεδίου και θα μπορέσει να σχεδιάσει τις επενδυτικές σκέψεις σε αποτελεσματικές επενδύσεις.

1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)

Αποστολή Μηνύματος

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί.

Επικοινωνία

technopolis2

ΒΕΠΕ Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης   

Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολης -  Κτήριο Γ2  -  Γραφείο 2.3 

Τ.Κ.  55535 - Πυλαία - Θεσσαλονίκη  

Τηλ.  2310 365155 - 2310 365156 

Φαξ.  2310 365157 

e-mail. info [AT] analysisbc [DOT] gr

 

Connect With Us

Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και να βρείτε οδηγίες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε την καταχώρηση της επιχείρησης στο Google Maps εδώ.