ΕΣΠΑ: Η διαφορά επιλέξιμης και χρηματοδοτούμενης πρότασης - Analysis Business Consulting | Επιδοτήσεις - Digital Marketing


ΕΣΠΑ: Η διαφορά επιλέξιμης και χρηματοδοτούμενης πρότασης

ΕΣΠΑ: Η διαφορά επιλέξιμης και χρηματοδοτούμενης πρότασης - 5.0 out of 5 based on 6 votes

espa-i-diafora-epileksimis-kai-xrimatodotoymenis-protasisΜε αφορμή την έναρξη υποβολών και στα τέσσερα προγράμματα επιδότησης του νέου ΕΣΠΑ, προσπαθήσαμε μέσω του παρόντος άρθρου να διασαφηνίσουμε τη διαφορά επιλέξιμης και χρηματοδοτούμενης πρότασης.

Όλα τα προγράμματα επιδότησης που προκηρύσσονται μέσω του ΕΣΠΑ έχουν εκτός από τα κριτήρια αποκλεισμού (on/off) και βαθμολογούμενα κριτήρια. Ανάλογα με το είδος του προγράμματος, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει, αυτά τα κριτήρια μπορούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι είναι αυτά κριτήρια.

Κριτήρια Αποκλεισμού

Κάθε πρόγραμμα θέτει κάποιους βασικούς όρους επιλεξιμότητας. Αυτά τα κριτήρια πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο για να μπορεί ένας δυνητικός δικαιούχος να υποβάλει πρόταση επιδότησης. Αν δεν τηρείται έστω και ένα από αυτά, τότε η πρόταση θα απορριφθεί!

Παράδειγμα: Στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων είναι απαράβατος όρος ο υποψήφιος επενδυτής να μην έχει εγκριθεί σε πρόγραμμα επιδότησης από 01/01/2012 και μετά. Συνεπώς, εφόσον ο υποψήφιος έχει λάβει απόφαση ένταξης σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιχορήγησης, από την ημερομηνία αυτή και μετά, δεν δικαιούται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης.

 

Βαθμολογούμενα Κριτήρια

Εδώ τα δεδομένα είναι αρκετά πιο σύνθετα. Τα κριτήρια που ορίζουν την τελική βαθμολογία ενός προγράμματος συνήθως είναι πολλά και το καθένα έχει διαφορετικό βαθμό σημαντικότητας.

Παράδειγμα: Στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων έχει τεθεί το κριτήριο για τη διάρκεια ανεργίας του υποψήφιου επενδυτή (σε περίπτωση που αυτός που υποβάλει είναι ήδη άνεργος). Το συγκεκριμένο κριτήριο έχει διάφορες διαβαθμίσεις και η τελική βαθμολογία του κριτηρίου προκύπτει ανάλογα με τους μήνες που ο υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

 

Εγκεκριμένη και χρηματοδοτούμενη πρόταση

Αφού περιγράψαμε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, τις δυο κατηγορίες κριτηρίων, ας δούμε και τι ορίζεται επιλέξιμη πρόταση αλλά και τι χρηματοδοτούμενη. Στον οδηγό του κάθε προγράμματος, συνήθως, τίθεται μια βάση βαθμολογίας. Οποιαδήποτε αίτηση για επιδότηση για να θεωρείται επιλέξιμη θα πρέπει να τηρεί όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά και να συγκεντρώνει βαθμολογία πάνω από τη βάση στα κριτήρια βαθμολογίας.

Παράδειγμα: Στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων η βάση έχει οριστεί στους 50 βαθμούς. Συνεπώς μια αίτηση χρηματοδότησης που συγκεντρώνει έστω και 50 βαθμούς θεωρείται ότι είναι επιλέξιμη για χρηματοδότης.

Ο όρος επιλεξιμότητα όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι η πρόταση θα χρηματοδοτηθεί τελικά. Το κάθε πρόγραμμα έχει συγκεκριμένα κονδύλια προς διάθεση στους υποψήφιους δικαιούχους. Με βάση τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων δημιουργείται ένας πίνακας που περιλαμβάνει όλες τις βαθμολογίες των επενδυτών. Η τελική χρηματοδότηση των προτάσεων ξεκινάει από την πρόταση με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και ολοκληρώνεται όταν διατεθεί το σύνολο του προϋπολογισμού του κάθε προγράμματος.

 

Συνοψίζοντας, κάθε δυνητικός επενδυτής οφείλει, πριν υποβάλει την πρότασή του, οφείλει να προχωρά σε δύο ελέγχους:

Α. Έλεγχος επιλεξιμότητας, δηλαδή πως απαντώνται αρνητικά όλα τα κριτήρια αποκλεισμού.

Β. Έλεγχος βαθμολογίας, δηλαδή να ελέγξει αν δυνητικά ξεπερνά τη βάση που θέτει ως κριτήριο επιλεξιμότητας ο οδηγός του κάθε προγράμματος

 

Παράδειγμα Επιλεξιμότητας - Βαθμολογίας: Στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων, κάποιος που:

  • έχει πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών της ατομικής του επιχείρησης πριν το 2011,
  • διαθέτει επιλέξιμο ΚΑΔ και σχετικό πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • δεν έχει λάβει επιδότηση από το 2012 και
  • έχει οικογενειακό εισόδημα 34.000 ευρώ για το 2015,

είναι επιλέξιμος αλλά συγκεντρώνει βαθμολογία κάτω από 50. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να καταθέσει πρόταση αφού εξ’ αρχής είναι βέβαιο πως θα απορριφθεί.

 

Έπειτα και συμπληρωματικά σε αυτά κρίνεται σκόπιμο ο κάθε υποψήφιος να προχωρά σε βελτιώσεις στο σχέδιο του, τέτοιες ώστε να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βαθμολογία του, προσπαθώντας να αυξήσει την επιλέξιμη πρότασή του σε μια χρηματοδοτούμενη πρόταση.

 

H Analysis Business Consulting πραγματοποιεί δωρεάν τον έλεγχο επιλεξιμότητας αλλά και προβαθμολογίας του σχεδίου σας, προσφέροντας παράλληλα και υπηρεσίες προσωποποιημένης συμβουλευτικής με στόχο την αύξηση πιθανοτήτων ένταξης της πρότασής σας στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ελάτε σήμερα σε επικοινωνία μαζί μας στο 2310 365155 ή στείλτε μας μήνυμα στο κάτω μέρος της σελίδας.

1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
0
0
0
s2sdefault

Περισσότερα από το Blog...
Αποστολή Μηνύματος

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί.

Επικοινωνία

technopolis2

ΒΕΠΕ Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης   

Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολης -  Κτήριο Γ2  -  Γραφείο 2.3 

Τ.Κ.  55535 - Πυλαία - Θεσσαλονίκη  

Τηλ.  2310 365155 - 2310 365156 

Φαξ.  2310 365157 

e-mail. info [AT] analysisbc [DOT] gr

 

Connect With Us

Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και να βρείτε οδηγίες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε την καταχώρηση της επιχείρησης στο Google Maps εδώ.