Το νέο πλαίσιο και οι στόχοι για τον τουρισμό - Analysis Business Consulting | Επιδοτήσεις - Digital Marketing


Το νέο πλαίσιο και οι στόχοι για τον τουρισμό

Το νέο πλαίσιο και οι στόχοι για τον τουρισμό - 5.0 out of 5 based on 6 votes

ellinikos tourismosΟ Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήταν κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που διοργανώνεται για 14η φορά. Ο Υπουργός σημείωσε πως ο κλάδος του τουρισμού συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία, επιτυγχάνοντας φέτος, παρά τις δυσκολίες, νέο ρεκόρ στην προσέλευση επισκεπτών και την εισροή συναλλάγματος. 

Αναγνώρισε επίσης ότι έχουν υπάρξει διαδοχικά «κύματα» πετυχημένων πολιτικών στον κλάδο, πλην όμως υποστήριξε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να χαραχθεί εθνική στρατηγική, υπό το πρίσμα μιας οπτικής για το μέλλον του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή, βασική θέση έχουν στόχοι όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων από κάθε επισκέπτη, το άνοιγμα νέων αγορών, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η καλλιέργεια νέων πλεονεκτημάτων σε σχέση με το περιβάλλον και τον ιδιαίτερο νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας, που αποτελεί και το μεγάλο της προτέρημα. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται ένα ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών αλλά και σημαντική ώθηση στις νέες επενδύσεις.

Τα δύο βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, για την «ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μέχρι και το 50% σχεδίων δαπανών έως 150.000 ευρώ, με κύριο στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενδεικτικό, καθώς κεντρική θέση στο σχεδιασμό θα έχουν πλέον όχι τα μεγάλα έργα αλλά η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Σε αυτή θα κατευθυνθεί το 1/3 των πόρων, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για έργα υποδομής και κάλυψης αναγκών των πόλεων, σε σχέση πρωτίστως με το περιβάλλον, και το υπόλοιπο θα δαπανηθεί για κοινωνικές υποδομές. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, από την πλευρά του, βρίσκεται ήδη εδώ και ένα μήνα σε διαβούλευση και καλείται να καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνουν οι δύο προηγούμενοι νόμοι, με τους οποίους υπήρξαν αρκετά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, με μια πλήρη κωδικοποίηση και προσαρμογή της στις ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, άμεσου ενδιαφέροντος, ανέφερε τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η νομοθεσία θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής και τις νέες προκλήσεις, όπως η αναδυόμενη «Οικονομία Διαμοιρασμού» στον τομέα τουριστικών καταλυμάτων. Μια μορφή τουριστικής υπηρεσίας η οποία συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος και κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία), στις ΗΠΑ, στον Καναδά κ.α. Ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση στην τουριστική αγορά, με προάσπιση της ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού και του οικονομικού οφέλους του Δημοσίου.

Δείτε το πρόγραμμα για την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
0
0
0
s2sdefault

Περισσότερα από το Blog...
Αποστολή Μηνύματος

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί.

Επικοινωνία

technopolis2

ΒΕΠΕ Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης   

Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολης -  Κτήριο Γ2  -  Γραφείο 2.3 

Τ.Κ.  55535 - Πυλαία - Θεσσαλονίκη  

Τηλ.  2310 365155 - 2310 365156 

Φαξ.  2310 365157 

e-mail. info [AT] analysisbc [DOT] gr

 

Connect With Us

Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και να βρείτε οδηγίες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε την καταχώρηση της επιχείρησης στο Google Maps εδώ.